Rajd do Buczyny 2014

Bieżące tematy z klubu.

Rajd do Buczyny 2014

Postprzez andy » 2014-01-13, 11:26

VIII RAJD DO BUCZYNY
18.01.2014 Rzemień - Przyłęk


Zwyczajowo w styczniu odwiedzamy Buczynę. W tym roku trasa będzie wiodła z Rzemienia ( stawy ) i przez Papiernię, Carpatkę, Buczynę na Przyłęk.
Trasę pieszą prowadzą: Rumian, Bożenka i Krystyna więc chyba nikt sie nie zgubi. Czas przejścia ok. 3 godziny.
Szczegóły dojazdu na spotkaniu klubowym w czwartek - prowadzi Bożena.
Wyjazd z Mielca jest projektowany na godzinę 10, a zakończenie ogniska i powrót busem na godzinę 19.30
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andy
Administrator
 
Posty: 749
Obrazki: 2
Rejestracja: 2007-04-12, 13:40
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bożena » 2014-01-14, 21:59

Wstępne informacje o transporcie: planujemy dojazd busem do Rzemienia i wieczorny powrót z Przyłęka. Zakończenie imprezy planowane jest na godzinę 19:30 i dotyczy wszystkich ( z małymi wyjątkami ), bez względu na formę powrotu.
Po doświadczeniach z ubiegłego roku opłata za przejazd ustalona będzie za jazdę w obie strony.
Chciałbym wiedzieć wcześniej ile nas będzie chętnych na jazdę "samochodem z kierowcą" więc proszę o zgłoszenia już.
Koszt transportu nie powinien wynieść więcej niż 10 zł/os
Bożena
Awatar użytkownika
Bożena
 
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-28, 18:08

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Oliwka » 2014-01-15, 21:21

:-> jak już to już -zgłaszam 4 osoby- ja ,Beatka G.,Basia L.,Tomek L. Bożenko nie tak ostro :-D jesteśmy przecież duzi i grzeczni.Jutro spotkanie więc pewnie będzie czas na omówienie szczegółów.Pozdrawiam :->
Awatar użytkownika
Oliwka
 
Posty: 334
Rejestracja: 2007-04-21, 20:52
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bożena » 2014-01-15, 22:39

UPS ! :oops:
Awatar użytkownika
Bożena
 
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-28, 18:08

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bogdan » 2014-01-16, 01:26

absolutnie odradzam biegowki, śladówki i inne tego typu wynalazki! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bogdan
 
Posty: 28
Rejestracja: 2008-07-22, 00:19
Miejscowość: Tarnów

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bożena » 2014-01-17, 11:04

Stosownie do rady Bogdana jutro nie bierzemy biegówek.
Zbiórka dla osób zapisanych na busa na parkingu pod Tesco, zaraz po lewej od wjazdu o godz 10:00. Bus jest 20 osobowy, mamy 19 osób chętnych, więc jedno miejsce jest jeszcze wolne. Wyjście na "spacer" do Buczyny koło godz 10:20 z parkingu przed ośrodkiem w Rzemieniu. Czas przejścia ok 3 godzin, potem już same przyjemności w Buczynowej Gazdówce. Powrót przewidywany jest na godzinę 19:30.
Hej !
Awatar użytkownika
Bożena
 
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-28, 18:08

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bożena » 2014-01-17, 11:06

Na miejscu ma być ciupanka, pozostały wikt i opierunek każdy zabiera ze sobą
Awatar użytkownika
Bożena
 
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-28, 18:08

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Bożena » 2014-01-17, 12:21

mamy jeszcze jedna chętną na busa. Od tej chwili wolne są tylko miejsca stojące - konsultowałam z właścicielem busa
Awatar użytkownika
Bożena
 
Posty: 12
Rejestracja: 2013-01-28, 18:08

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez marmk7 » 2014-01-17, 14:15

ciupanka – zupa ziemniaczana z drobno posiekanych ziemniaków, zaprawiona maślanką, serwatką lub śmietaną :)
Ze względu na rejon Lasowiaków proponował bym ich tradycyje i kultowe potrawy a w szczególności:
Lasowiacka kapusta ziemniaczana (bez kapusty)
Kapusta z rzepy z grochem

Składniki:

2 kg rzepy
1/2 kg grochu
20 dkg słoniny
1 l. zakwasu na barszcz
sól do smaku
2 cebule średniej wielkości

Wykonanie:

Rzepę z Lidla" oczyścić, obrać i posiekać lub pokroić w drobną kostkę.
Groch namoczyć, odlać wodę, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Rzepę zalać niewielką ilością wody, tak, aby pokryła siekaninę i ugotować.
Do ugotowanej rzepy dodać ugotowany groch, zalać zakwasem doprawić solą do smaku.
Dodać usmażoną cebule i słoninę.
Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna dodać wywar z grochu.
Jeśli jest mało kwaśna dodać zakwasu.

Ciekawostka:
(Jest to jedna z najstarszych potraw, pochodzi z czasów, zanim Lasowiacy zaczęli uprawiać ziemniaki.)
Awatar użytkownika
marmk7
 
Posty: 141
Obrazki: 0
Rejestracja: 2007-04-20, 14:31
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Oliwka » 2014-01-17, 17:08

Dobrze ,że ta zdrowa pirotechniczna potrawa jest już po trasie..... :-D daruję sobie wyjaśnianie dlaczego. Tańców chyba nie będzie.......Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Oliwka
 
Posty: 334
Rejestracja: 2007-04-21, 20:52
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Wioletta Ziomek » 2014-01-17, 21:28

Tylko jak Mariusz tę zdrową pirotechniczną potrawę będzie niósł do Buczyny...? :-) Dla tak licznego grona...musi mieć duży plecak... :-)
Oliwko,
"Ostra dyspozycja" Bożenki co do godziny powrotu ma na celu jedynie uszanowanie spokoju Gospodarza Buczyny.Wszyscy chętnie zaglądamy do Buczyny i nie chcemy nadwyrężać gościnności Gospodarza,by nas nadal zapraszał i gościł...
"Gość nie w porę (i za długo!) gorszy Tatarzyna" :-)
Awatar użytkownika
Wioletta Ziomek
 
Posty: 107
Rejestracja: 2007-05-08, 09:47
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez andy » 2014-01-19, 23:19

Ciupanka kapuściana wg przepisu Marty była taka:
Ziemniaki "pociupane" na drobno ugotować w osolonej wodzie aż do rozpamulenia, dodać barszcz biały i maślankę , może być też trochę śmietany. Wcześniej ugotowany groch też dodać pieprz i sól do smaku oraz dużo zielonej pietruszki. Podawać z dodatkiem topionej słoniny ze skwarkami i zieloną pietruszką.

Tak kazała Marta, a okazuje się , że moja mama pamięta ten przepis od swojej babci, a Lidla Mariusz wtedy nie było więc zostańmy przy ziemniakach z Przyłęka.

Ps. Dziękuję Bożence Krystynie i Rumianowi za przyprowadzenie grupy w dobrym czasie i kondycji oraz za sprawny powrót.
A wszystkim za wspólnie spędzony czas
Awatar użytkownika
andy
Administrator
 
Posty: 749
Obrazki: 2
Rejestracja: 2007-04-12, 13:40
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Oliwka » 2014-01-20, 04:04

Wioletko dzięki Tobie dowiedziałam się,że należy szanować spokój Gospodarza i nie nadwyrężać gościnności. Dziękuję za naukę, nareszcie będę wiedzieć jak należy się zachowywać.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Oliwka
 
Posty: 334
Rejestracja: 2007-04-21, 20:52
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez Wioletta Ziomek » 2014-01-20, 11:41

UPS :-)
Awatar użytkownika
Wioletta Ziomek
 
Posty: 107
Rejestracja: 2007-05-08, 09:47
Miejscowość: Mielec

Re: Rajd do Buczyny 2014

Postprzez marmk7 » 2014-01-21, 07:02

Zdjęcia z VIII RAJD DO BUCZYNY 18.01.2014 Rzemień - Przyłęk można zobaczyć klikając na ==> http://www.marmk7.cba.pl/Przylek_2014_01
W razie braku Twojej zgody na opublikowanie Twojego wizerunku w tej galerii proszę o zgłoszenie tego faktu na mój adres mailowy wówczas określone w zgłoszeniu zdjęcia zostaną usunięte.

Co do Lasowiackiej kapusty ziemniaczanej (bez kapusty) i wspomnianego Lidla, moją intencją było, aby Wiole nie miała argumentów odnośnie nie ugotowania nam tej regionalnej przyprawy z tytułu braku dostępności rzepy. Więc moja sugestia dotyczyła tego warzywa, że jest dostępna w styczniu w Lidlu /Lidl nie potrzebuje reklamy - sam się obronił :) /

Idąc na ustępstwa z tytułu rzepy to może innym razem:
Kapusta ziemniaczana na zakwasie z ogórków i soczewicą.

Tak brzmi nazwa jednej z zup jaką jadłam w skansenie w maju w Kolbuszowej /Lasowiacka kapusta na 10 sposobów/. Bardzo mi smakowała. Przypominała trochę zupę ogórkową, która bardzo lubię w szczegulności w dni upalne.
Kapusta ziemniaczana na zakwasie z ogórków i soczewicą.
Składniki:
-30 dkg - dag soczewicy
- 2 kg ziemniaków
- 15 dag słoniny
- 1 l kwasu z ogórków
- sól
Wykonanie:Soczewice wypłukać, a następnie zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Po upływie wyznaczonego czasu posolić i ugotować. Obrane i opłukane ziemniaki posiekać tzw."esem"siekaczem (lub pokroić w kostkę jak do sałaty jarzynowej). Po usiekaniu nie płukać, tylko lekko odcisnąć i zalać zimną wodą, ok. 2 cm powyżej posiekanych ziemniaków. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Do siekaniny można dodać trochę wody z ogórków by przyspieszyć proces fermentacji. Po upływie wyznaczonego czasu doprowadzić ziemniaki do wrzenia i gotować 2-3 min. Następnie zalać kwasem z ogórków i gotować do pół miękkości. Posolić do smaku i dodać ugotowaną soczewicę. Na koniec do siekaniny dodajemy usmażoną słoninkę. Skwarki można tez dodawać bezpośrednio na talerz, bo wówczas są one chrupiące. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, wówczas wyrównać smak wywarem z soczewicy.
Co Wiola teraz na to? Pewnie problem z soczewicą? :)
Awatar użytkownika
marmk7
 
Posty: 141
Obrazki: 0
Rejestracja: 2007-04-20, 14:31
Miejscowość: Mielec

Następna

Wróć do Aktualności z klubu

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości